Meer energie en minder diabetesmedicatie met leefstijlprogramma Keer Diabetes2 Om in regio Enschede

Steeds meer mensen krijgen diabetes type 2. 1 miljoen mensen heeft de diagnose al en nog eens 1,1 miljoen zitten in een voorstadium (prediabetes). “De oorzaak van diabetes type 2 is vaak een combinatie van te weinig beweging, verkeerde voeding, stress en slecht slapen. Mensen met diabetes type 2 belanden vaak in een neerwaartse spiraal. Ze hebben steeds meer medicatie nodig en zijn voortdurend bezig met hun ziekte. Ze hebben het gevoel dat ze er nooit meer vanaf komen, terwijl je de ziekte in veel gevallen kunt omkeren”, vertelt huisarts Nynke van der Zijl.

Een inspirerend groepsprogramma

Samen met een groep van 20 anderen en onder begeleiding van een verpleegkundige, diëtist en coach gaan deelnemers aan de slag met hun leefstijl. Zij leren tijdens het programma zelf de regie te nemen en te ervaren wat voor hen werkt op het gebied van vier pijlers: heerlijk eten, anders bewegen, lekker ontspannen en goed slapen.

Als gevolg hiervan kunnen veel deelnemers het gebruik van diabetesmedicatie voorkomen of afbouwen, verantwoord afvallen en krijgen zij meer energie. De programma’s bestaan uit een aantal dagen waarop deelnemers, telkens in dezelfde groep en met hetzelfde begeleidingsteam, samenkomen. Tussentijds kunnen deelnemers terecht op een digitale community voor vragen, contact met elkaar, informatie en inspiratie. Na de behandelfase van 6 maanden is er een onderhoudsfase van 1 tot 1,5 jaar. Deelnemers kunnen dan nog sessies volgen ter ondersteuning en om er een nieuwe leefstijl van te maken in plaats van tijdelijke verandering.

Er zijn twee verschillende Keer Diabetes2 Om programma’s:

● Keer Diabetes2 Om GLI is een digitaal programma voor mensen met prediabetes of diabetes type 2 die geen medicatie of alleen metformine gebruiken. "GLI" staat voor gecombineerde leefstijlinterventie.

● Keer Diabetes2 Om Plus is een fysiek programma voor mensen met diabetes type 2 die meer diabetesmedicatie gebruiken dan alleen metformine. "Plus" staat voor extra medische begeleiding om veilig medicatie te kunnen afbouwen. Dit programma vindt onder andere plaats in Diepenheim, regio Enschede op een inspirerende locatie in de natuur.

Met de zelftest krijg je een goed beeld van welk programma het meest geschikt is voor jou.

Nathalie-Wilmsen-Boxtel-VL74

Bewezen effectief

Blijven genieten van lekker eten en leven staat centraal bij Keer Diabetes2 Om. En dit kan goed samengaan, zo blijkt uit de resultaten. Veelgehoorde reacties zijn dat mensen het gevoel hebben dat ze hun leven weer terug hebben. Ze slapen beter, hebben meer energie én houden hun nieuwe levensstijl zonder moeite vol. Twee jaar na de start van het programma:

• gebruikt 28% van de respondenten geen diabetes medicatie meer

• kan het merendeel van hen stoppen met insuline en SU-derivaten

• zijn respondenten nog gemiddeld 7 kg afgevallen

• is de kwaliteit van leven verbeterd

• waarderen respondenten het programma met een 8,8

Benieuwd naar ervaringen van deelnemers? We hebben ze hier voor je verzameld.

Meld je aan voor een gratis informatiebijeenkomst

Wil je meer weten over het Keer Diabetes2 Om programma? Er worden regelmatig gratis digitale informatiebijeenkomsten georganiseerd. Schrijf je in via de website www.keerdiabetesom.nl. Direct inschrijven voor het programma in de regio Enschede? Dat kan ook via de website of via jouw zorgverlener.

Lees het volledige artikel bij Voeding Leeft.

Laat dit artikel viral gaan in Losser, deel het met je vrienden!

Auteur

Picture of Redactie deLossergids.nl
Redactie deLossergids.nl

Nieuws door Voeding Leeft. Lees het volledige artikel op hun website.

  1. Meer energie en minder diabetesmedicatie met leefstijlprogramma Keer Diabetes2 Om in regio Enschede

Gerelateerde berichten